Koel de aarde plant bomen

Permanente agricultuur als klimaatbuffer en vergroening van het landschap

Menu
  • Home
  • Ontwerpen
    • Basisontwerp Martin Crawford methode
    • Basisontwerp Miracle Farm
    • Ontwerp landgoed nabij Deventer
  • Snoeiprincipes
  • Projecten
    • Enten en opkweken van fruitbomen
    • Voedselbosrand Lettele
    • Voedselbos Klarenbeek
    • Experiment brood uit het voedselbos
    • Van volkstuin naar eetbare bostuin
  • Projecten voor toekomst
    • Bedrijfsplan Waterboxx
    • Droogtebestendige bomen kweken
  • Over
  • Contact
  • Boeken / websites / links
  • Blog

Experiment brood uit het voedselbos

Alhoewel de tamme kastanje geen inheemse soort is, doet de boom het goed in ons klimaat. Tamme kastanjes bestaan voor het grootste gedeelte uit zetmeel, net als graan en aardappels. Met meel van tamme kastanjes kun je daarom in principe ook een brood bakken.

Hier een paar foto’s van een eerste experiment met een (ongerezen) brood van tamme kastanje rasp, noten, rozijnen, abrikozen en meer. Allemaal ingrediënten van vruchten uit bomen.

De smaak kan ik je hier natuurlijk niet laten proeven, maar ik kan wel verklappen dat het een lekkernij was. De tamme kastanje geeft het brood een enigzins zoetige smaak.

  • Tamme kastanjes
  • Geraspt
  • Noten/gedroogd fruit erbij
  • Gemengd met kwark
  • Vers uit de oven. Heerlijk!

Waarom brood uit een voedselbos?

Voor het dagelijkse brood dat in de winkel ligt wordt meel en bloem gebruikt van tarwe, spelt haver of rogge. Voor de teelt van deze eenjarige gewassen is het nodig om de bodem ieder jaar te verstoren (ploegen, eggen). Het geeft samen met (kunst)mest en pesticiden een hoge opbrengst maar het heeft ook minstens 2 grote nadelen.

A. voor het bodemleven. Door het jaarlijks keren van de grond wordt het micorrhiza netwerk vernietigd. Micorrhiza zijn schimmels die een symbiose aangaan met planten. De plant geeft suikers aan de micorrhiza; deze geven in ruil daarvoor mineralen zoals stikstof, fosfaat en water terug aan de wortels van de plant.

B. voor het gehalte organische stof. Door het jaarlijks ploegen wordt de organische stof in de grond blootgesteld aan zuurstof in de atmosfeer waardoor dit zal oxideren. Dat betekent minder organische stof in de bodem en meer CO2 in de atmosfeer. Dit proces is een grote factor bij grond erosie (en doet mee met de opwarming van de aarde).

De tamme kastanje is een alternatieve zetmeelbron aan een boom. Vroeger werd deze vrucht ook ‘boomgraan’ genoemd. Bovengenoemde nadelen gelden hier niet omdat de bodem niet jaarlijks hoeft te worden verstoord.

In het Italiaanse Casola in Lunigianaworden gedroogde tamme kastanjes gemalen en het meel gebruikt voor het bakken van het brood la marocca di Casola, dat voor het grootste deel uit tamme kastanjemeel bestaat en verder aangevuld wordt met tarwebloem.

Een tamme kastanjeboom kan wel 200-500 jaar oud worden.



    Let’s build something together!

    Get in Touch

    Meest recente berichten

    • Voedselbos Klarenbeek verder aangeplant
    • Oogstdag zaailingen Landgoed Schaarsbergen
    • Plantdag voedselbos Klarenbeek
    • Plant dag in Lettele was een succes
    • Bericht Lettele

    Recente reacties

    • Dicky Stemerdink op Plantdag voedselbos Klarenbeek
    • Ilse Otten op Oogstdag zaailingen Landgoed Schaarsbergen

    Archief

    • december 2020
    • november 2020
    • september 2020
    • augustus 2020

    Categorieën

    • Geen categorie

    Meta

    • Inloggen
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org

    Koel de aarde plant bomen 2023 . Powered by WordPress