Alhoewel de tamme kastanje geen inheemse soort is, doet de boom het goed in ons klimaat. Tamme kastanjes bestaan voor het grootste gedeelte uit zetmeel, net als graan en aardappels. Met meel van tamme kastanjes kun je daarom in principe ook een brood bakken.
Hier een paar foto’s van een eerste experiment met een (ongerezen) brood van tamme kastanje rasp, noten, rozijnen, abrikozen en meer. Allemaal ingrediënten van vruchten uit bomen.
De smaak kan ik je hier natuurlijk niet laten proeven, maar ik kan wel verklappen dat het een lekkernij was. De tamme kastanje geeft het brood een enigzins zoetige smaak.
Tamme kastanjes Geraspt Noten/gedroogd fruit erbij Gemengd met kwark Vers uit de oven. Heerlijk!
Waarom brood uit een voedselbos?
Voor het dagelijkse brood dat in de winkel ligt wordt meel en bloem gebruikt van tarwe, spelt haver of rogge. Voor de teelt van deze eenjarige gewassen is het nodig om de bodem ieder jaar te verstoren (ploegen, eggen). Het geeft samen met (kunst)mest en pesticiden een hoge opbrengst maar het heeft ook minstens 2 grote nadelen.
A. voor het bodemleven. Door het jaarlijks keren van de grond wordt het micorrhiza netwerk vernietigd. Micorrhiza zijn schimmels die een symbiose aangaan met planten. De plant geeft suikers aan de micorrhiza; deze geven in ruil daarvoor mineralen zoals stikstof, fosfaat en water terug aan de wortels van de plant.
B. voor het gehalte organische stof. Door het jaarlijks ploegen wordt de organische stof in de grond blootgesteld aan zuurstof in de atmosfeer waardoor dit zal oxideren. Dat betekent minder organische stof in de bodem en meer CO2 in de atmosfeer. Dit proces is een grote factor bij grond erosie (en doet mee met de opwarming van de aarde).
De tamme kastanje is een alternatieve zetmeelbron aan een boom. Vroeger werd deze vrucht ook ‘boomgraan’ genoemd. Bovengenoemde nadelen gelden hier niet omdat de bodem niet jaarlijks hoeft te worden verstoord.
In het Italiaanse Casola in Lunigianaworden gedroogde tamme kastanjes gemalen en het meel gebruikt voor het bakken van het brood la marocca di Casola, dat voor het grootste deel uit tamme kastanjemeel bestaat en verder aangevuld wordt met tarwebloem.
Een tamme kastanjeboom kan wel 200-500 jaar oud worden.